Σύνδεσμος Μελών Επιμορφωτικών Κέντρων    

Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού    

Πόλης και Επαρχίας Λευκωσίας    

  Αρχική Σελίδα     Νέα     Ο Σύνδεσμος     Τα Επιμορφωτικά Κέντρα     Εγγραφή Μέλους     Επικοινωνία

 

Τι είναι
Τα Επιμορφωτικά Κέντρα είναι ένα πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων -Δια Βίου Παιδείας- και απευθύνεται σε άτομα 15 ετών και άνω.
Κάθε χρόνο εξυπηρετούνται περίπου 19000 μέλη. Λειτουργούν 240 επιμορφωτικά κέντρα σε κοινότητες, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο. Σε αυτά διδάσκουν 450 περίπου εκπαιδευτές που απασχολούνται σε μερική βάση.
Το πρόγραμμα είναι αναπτυξιακό. Οι σκοποί και στόχοι των επιμορφωτικών κέντρων συμβαδίζουν με την αναπτυξιακή πολιτική του κράτους και στηρίζονται στην ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση των πολιτών και τη καταπολέμηση των μορφωτικών ανισοτήτων. Η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι βασικοί στόχοι των κέντρων.
Το πρόγραμμα ασχολείται αποκλειστικά με την άτυπη εκπαίδευση και υπάγεται διοικητικά στην διεύθυνση της δημοτικής εκπαίδευσης. Την ευθύνη της λειτουργίας του προγράμματος έχει ο επιθεωρητής των επιμορφωτικών κέντρων.


Υλικοτεχνική Υποδομή Και Εξοπλισμός
Τα επιμορφωτικά κέντρα φιλοξενούνται σε αίθουσες σχολείων της δημοτικής, μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης, και ιδιωτικά εργαστήρια.


Δωρεάν Μαθήματα
Τα επιμορφωτικά κέντρα καλύπτουν πολλές κατηγορίες του πληθυσμού παρέχοντας δωρεάν προγράμματα στους κατάδικους, ανάπηρους, αναλφάβητους, κωφούς, ψυχικά ασθενείς, παιδιά εγκλωβισμένων, συνταξιούχους άνω των 65 ετών, κ.α.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα από τη διαδικασία των Διαρθρωτικών Ταμείων προσφέρονται επίσης προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και ξενόγλωσσους κατοίκους της Κύπρου. Τα μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και έχουν διάρκεια 90’ για κάθε συνάντηση.


Ενδεικτικές Πληροφορίες
Τα Επιμορφωτικά Κέντρα αποτελούν το μαζικότερο πρόγραμμα διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών και της Ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς.
Ακόμη, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα, στην Κύπρο, για επιμόρφωση στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές σε ενήλικες.
Είναι, επίσης, το βασικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας.
Τα Επιμορφωτικά Κέντρα προωθούν μέτρα προς όφελος των Τουρκοκυπρίων. Έτσι οργανώνονται δωρεάν μαθήματα για την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας από τους Ελληνοκύπριους και της Ελληνικής γλώσσας για Τουρκοκύπριους.


Προγράμματα


   • Πολιτιστικά (την Αγιογραφία, την Αισθητική Εκτίμηση Έργων Τέχνης, το Βιτρό, τη Βυζαντινή Μουσική, το θέμα Γνωρίστε την Κύπρο, τις Γραφικές Τέχνες, τη Διακόσμηση Χώρου, τη Διάταξη Λουλουδιών, τη Ζωγραφική, το Θέατρο, το Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης), την Κατασκευή Κούκλων Πορσελάνης, την Κεραμική-Αγγειοπλαστική, την Κορνιζοποιία, τη Λαογραφία, τη Λογοτεχνία, την Κυπριακή Λογοτεχνία, την Παιδική Λογοτεχνία, τη Μουσική, τη Σκιτσογραφία-Γελοιογραφία, το Φιλοτελισμό, τη Φωτογραφική Τέχνη, τη Χαρακτική, τις Χειροτεχνικές Δημιουργίες-Υαλογραφία-Ψηψιδωτό, τα Χειροποίητα Κοσμήματα και τους Χορούς (Ελληνικούς και Λαϊκούς, Κυπριακούς, Μοντέρνους, Λατινοαμερικανικούς και Ποντιακούς).


   • Πρακτικών Εφαρμογών (περιλαμβάνουν τις Ηλεκτρικές Οικιακές Συσκευές, τα Ηλεκτρονικά, την Κηπουρική, τη Μηχανική Αυτοκινήτου, τη Ξυλογλυπτική, τη Ξυλουργική, την Οικοδομική και τα Υδραυλικά)
   • Υγείας (Αισθητική, τη Γυμναστική, τις Ζαχαροκατασκευές, τη Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική, την Ινδική Μαγειρική, την Κινέζικη Μαγειρική, την Κυπριακή Μαγειρική, τις Πρώτες Βοήθειες, τα Σύγχρονα Κοινωνικά Προβλήματα, τη Τοξοβολία, την Υγιεινή Διατροφή και τη Ψυχολογία-Ψυχική Υγεία.)


  • Απόκτηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων (την Αργυροχοΐα, τη Βιβλιοθηκονομία, τη Δακτυλογραφία, τη Δημοσιογραφία, τις Δημόσιες Σχέσεις, τη Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων, την Κοπτική-Ραπτική, τη Λογιστική και το Μάρκετινγκ.


   • Ξένες Γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, αρμένικα, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αραβικά, βουλγαρικά, κινέζικα, ρουμάνικα, ρωσικά, τούρκικα, και ελληνικά (για επαναπατρισθέντες Κύπριους, παλιννοστούντες, ξενόγλωσσους, αιτητές ασύλου και αναλφάβητους)


   • Τα Γενικά Θέματα (περιλαμβάνουν την Εκπαιδευτική Τεχνολογία, τα Ευρωπαϊκά Θέματα, τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, τη Νοηματική Γλώσσα, τα Νομικά-Οικογενειακό Δίκαιο, το Σύστημα Γραφής για Τυφλούς (Braille) και την Τηλεόραση).


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα των Επιμορφωτικών Κέντρων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού www.moec.gov.cy/epimorfotika .